Hill House, Melbourne




Architects: Andrew Maynard Architects
Location: Melbourne, Victoria, Australia
Team: Andrew Maynard, Mark Austin, Tommy Joo
Building Surveyor: Metro Building Surveying
Engineer: Robin Bliem & Associates
Builder: Ficus Constructions
Landscaping: Bonnie Grant
Year: 2012

The thin allotments that dominate Melbourne’s northern suburbs often provide indomitable constraints to solar access and therefore require the production of unorthodox ideas to overcome these constraints and convert them into opportunities.

The site faces north therefore relegating the backyard, the family’s primary outdoor space, to shadow throughout the year. In the 90s a two storey extension was added reducing solar access even further while creating deep dark space within the house. A family of five wished to create a long-term home, which could meet the requirements of three small children and their slow transformation into young adults over the years.


Powered by Blogger.